Ako na to
Skúsení užívatelia vedia, ale ak sem zablúdi začínajúci kuchár, tu je niekoľko informácií.
-
v hrnci musí byť minimálne 250ml tekutiny
-
naplniť sa dá max. do 2/3 objemu hrnca
-
polievky max. do ½ objemu hrnca
-
po uzavretí hrnca treba zapnúť sporák na vyšší stupeň, kým nie je viditeľný predpísaný krúžok; potom znížiť teplotu tak, aby sa krúžok neschoval
-
ja mám indukčnú varnú dosku - keď uzavriem hrniec, zapnem sporák na stupeň 7-8, keď je krúžok viditeľný znížim na 3
-
-
doba tepelnej úpravy začína, keď je predpísaný krúžok viditeľný
-
uvedené časy sú odskúšané pre moje hrnce, využívajú 2 teploty – 1.krúžok 109°C, 2.krúžok 117°C (väčšinou využívam 2.krúžok, 1.krúžok je na zeleninu „al dente“ - jemne chrumkavá)
-
dobu úpravy som sa snažila čo najviac minimalizovať, takže jedlo by nemalo byť prevarené. Ak by ste to mali nedovarené, ešte vždy sa to dá napraviť :) - ak budete mať takúto skúsenosť, dajte mi prosím vedieť, dám k receptu poznámku
-
-
samovoľné odtlakovanie trvá pri 1.krúžku cca 10 min, pri 2.krúžku cca 20 min
-
čo mi však vyhovuje, lebo hrniec dám bokom a spravím si zatiaľ prílohu
-
-
je možné vypustiť paru hneď, a to otvorením ventilu alebo ochladením hrnca pod tečúcou vodou
-
ale túto možnosť zatiaľ veľmi nevyužívam
-
-
treba zvážiť, aký veľký hrniec potrebujete (kvôli max 2/3 objemu)
-
ja mám 4,5l a 2,5l - pre našu 4-člennú rodinu zatiaľ postačujúce (aj keď na vývar by sa mi hodil väčší – keď tam dám mäso, veľa vody sa už nezmestí – ale aspoň mám silný vývar :))
-
väčší hrniec používam na polievky, guláše; menší na dusené mäso a detské príkrmy
-
-
pri dusenom mäse býva šťava väčšinou redšia (nemá sa kam odpariť ako pri klasickom varení). Preto, ak treba, používam Solamyl na zahustenie