Ryžová kaša (recept aj foto Anett)
Postup:
Do hrnca dáme prepláchnutú ryžu, mlieko, hrozienka (ak su chemicky ošetrené treba prepláchnuť), maslo, cukor, citrónovú kôru, vanilkový extrakt, soľ. Za stáleho miešania privedieme do varu.
Natlakujeme hrniec na prvý krúžok a varíme 10 min. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.
Z bielka vyšľaháme tuhý sneh. Otvoríme hrniec, do kaše rýchlo vmiešame žĺtok a potom opatrne sneh.
Ihneď podávame.
Jednotlivé porcie ozdobíme podľa chuti škoricou, kakaom, ovocným kompótom.
Tip č.1
Z takto pripravenej kaše môžeme spraviť nákyp. Polovicu kaše vložíme do vymastenej zapekacej nádoby, dáme vrstvu kompótového ovocia, druhú polovicu kaše. Na vrch natrieme sneh z 1 bielka a dáme zapiecť na cca 15 min do rúry (funkcia gril). Podávame so šťavou z kompótu.
Tip č.2
Pokiaľ nechceme do kaše použiť vajce, uvarenú kašu rozriedime studeným mliekom (podľa potreby) a ihneď podávame.
Tip č.3
Kaša je výborná aj s ovocným pyré. Jednoducho z kompótu odoberieme časť šťavy a zvyšok rozmixujeme.
Tip č.4
Vanilkový extrakt si môžeme spraviť aj doma. Do sklenenej flaše dáme 2-3 vanilkové struky (pozdĺžne rozrezané, aj so semienkami). Zalejeme 1/2 L bieleho alkoholu (napr. vodka, biely rum). Necháme v chladničke cca 2 mesiace, raz za týždeň fľašou potrasieme. Aj potom skladujeme v chladničke. Ak nám zostane pri pečení prázdny vanilkový struk, možeme ho pridať do fľaše.