Ryžová kaša (recept aj foto Anett)

(4 porcie)
1 hrnček guľatozrnnej ryže
3 hrnčeky mlieka (alebo 2 hrnčeky mlieka + 1 hrnček vody)
1/2 hrnčeka hrozienok alebo brusníc (nemusí byť)
1 PL masla
2 PL cukru (alebo javorový/agávový sirup)
kôra z 1/2 chemicky neošetreného citrónu
1 ČL vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor)
trošku soli
1 vajce
škorica, kakao, ovocný kompót na ozdobenie
 

Postup:

Do hrnca dáme prepláchnutú ryžu, mlieko, hrozienka (ak su chemicky ošetrené treba prepláchnuť), maslo, cukor, citrónovú kôru, vanilkový extrakt, soľ. Za stáleho miešania privedieme do varu.

Natlakujeme hrniec na prvý krúžok a varíme 10 min. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.

Z bielka vyšľaháme tuhý sneh. Otvoríme hrniec, do kaše rýchlo vmiešame žĺtok a potom opatrne sneh.

Ihneď podávame.

Jednotlivé porcie ozdobíme podľa chuti škoricou, kakaom, ovocným kompótom.

 

Tip č.1

Z takto pripravenej kaše môžeme spraviť nákyp. Polovicu kaše vložíme do vymastenej zapekacej nádoby, dáme vrstvu kompótového ovocia, druhú polovicu kaše. Na vrch natrieme sneh z 1 bielka a dáme zapiecť na cca 15 min do rúry (funkcia gril). Podávame so šťavou z kompótu.

 

Tip č.2

Pokiaľ nechceme do kaše použiť vajce, uvarenú kašu rozriedime studeným mliekom (podľa potreby) a ihneď podávame.

 

Tip č.3

Kaša je výborná aj s ovocným pyré. Jednoducho z kompótu odoberieme časť šťavy a zvyšok rozmixujeme.

 

Tip č.4

Vanilkový extrakt si môžeme spraviť aj doma. Do sklenenej flaše dáme 2-3 vanilkové struky (pozdĺžne rozrezané, aj so semienkami). Zalejeme 1/2 L bieleho alkoholu (napr. vodka, biely rum). Necháme v chladničke cca 2 mesiace, raz za týždeň fľašou potrasieme. Aj potom skladujeme v chladničke. Ak nám zostane pri pečení prázdny vanilkový struk, možeme ho pridať do fľaše.