Cviklová polievka s chrenom
(3-4 porcie)
500 g cvikle
½ cibule
soľ, čierne korenie
olej
kyslá smotana
strúhaný chren
Postup:
Cibuľu nakrájame na kocky a opražíme na troške oleja. Pridáme ošúpanú a na štvrťky nakrájanú cviklu. Zalejeme vodou (cca 1 cm nad cviklu, min 250 ml), pridáme soľ a korenie.
Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 15 min. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.
Polievku rozmixujeme ponorným mixérom.
Kyslú smotanu zmiešame s nastrúhaným chrenom, v pomere cca 6:1 (prípadne podľa chuti).
Každú porciu polievky ozdobíme kopčekom ochutenej smotany.
Tip
Ak mám menšiu mladú cviklu, skrátim čas na 5 - 10 min.