Cviklová polievka s chrenom

(3-4 porcie)

500 g cvikle

½ cibule

soľ, čierne korenie

olej

kyslá smotana

strúhaný chren

 

Postup:

Cibuľu nakrájame na kocky a opražíme na troške oleja. Pridáme ošúpanú a na štvrťky nakrájanú cviklu. Zalejeme vodou (cca 1 cm nad cviklu, min 250 ml), pridáme soľ a korenie.

Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 15 min. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.

Polievku rozmixujeme ponorným mixérom.

Kyslú smotanu zmiešame s nastrúhaným chrenom, v pomere cca 6:1 (prípadne podľa chuti).

Každú porciu polievky ozdobíme kopčekom ochutenej smotany.

 

Tip

Ak mám menšiu mladú cviklu, skrátim čas na 5 - 10 min.