Fazuľová na kyslo s restovanou paprikovou cibuľou
250g veľkej fazule (namočená cca 6 hod, ideálne cez noc)
kúsok údeného mäsa (nemusí byť)
2 väčšie zemiaky
1 bobkový list
2 strúčiky cesnaku
0,5L mlieka
250ml kyslej smotany
3PL hladkej múky
1PL cukru
1PL octu
soľ, čierne korenie
štipka kari korenia
1 menšia cibuľa
1 ČL mletej červenej papriky
olej
Postup:
Do hrnca vložíme vopred namočnú a prepláchnutú fazuľu, mäso, bobkový list a zalejeme vodou tak 2 cm nad fazuľu (min 250ml, max ½ objemu hrnca). Nesoliť!
Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 25 min. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.
Vyberieme mäso a do vriacej polievky dáme pretlačený cesnak, soľ, korenie, štipku kari korenia a zátrepku z mlieka, smotany a múky. Za občasného miešania prevaríme 5 min bez pokrievky. Odstavíme a vmiešame cukor a ocot.
Medzitým na troche oleja opražíme dozlatista na kocky alebo koliečka nakrájanú cibuľu. Odstavíme a primiešame mletú papriku. Buď to vmiešame celé do polievky alebo ozdobíme jednotlivé porcie.
Tip č.1
Solím až po uvarení, aby som skrátila dobu varenia
Tip č.2
Ak robím polievku bez mäsa, skrátim dobu varenia o 5 min
Tip č.3
Ak robím polievku z drobnej fazule, skrátim dobu varenia o 10 min
Tip č.4
Aby sa mi nespravili hrčky zo smotany, do vymiešanej zátrepky dám 2 naberačky vriacej polievky, premiešam a vlejem do hrnca.
Diskusná téma: *Fazuľová na kyslo
Neboli nájdené žiadne príspevky.