Hokkaido polievka

(6-8 porcií)

1 menšia cibuľa

cca 1kg tekvice hokkaido (netreba šúpať, len vybrať semienka)

1 strúčik cesnaku

250ml smotany na šľahanie

štipka mletého muškátového orieška

soľ, čierne korenie

olej

na ozdobenie trochu kyslej smotany + lúpané tekvicové semienka

 

Postup:

Na troške oleja krátko orestujeme nakrájanú cibuľu. Pridáme na väčšie kocky nakrájanú tekvicu a prelisovaný cesnak a krátko orestujeme. Zalejeme vodou, aby zakryla tekvicu (min 250ml, max ½ objemu hrnca). Dáme soľ a korenie.

Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 10 min. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.

Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu a 1 min povaríme.

Podávame s kopčekom kyslej smotany (nemusí byť) a tekvicovými semienkami.

 

Tip č.1

Napriek tomu, že takto pripravená polievka chutí celej mojej rodine, ja tam cítim jemne horkastú chuť. Ak by bol niekto taký citlivý ako ja :), môže tekvicu ošúpať. V takom prípade dobu varenia skrátim na 4 min.

 

Tip č.2

Keď kúpim nepražené lúpané tekvicové semienka, tak ich hodím na panvicu, pridám trošku olivového oleja a soľ. Krátko orestujem zo všetkých strán, kým jemne nesčervenajú. Sú krásne chrumkavé a polievku to zvýrazní.

 

Tip č.3

Semienka z tekvice hokkaido sú krásne, ale na praženie sa veľmi nehodia. Majú hrubú kožu a tenké jadierko.

 

 

Diskusná téma: *Hokkaido polievka

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok