Hokkaido polievka
(6-8 porcií)
1 menšia cibuľa
cca 1kg tekvice hokkaido (netreba šúpať, len vybrať semienka)
1 strúčik cesnaku
250ml smotany na šľahanie
štipka mletého muškátového orieška
soľ, čierne korenie
olej
na ozdobenie trochu kyslej smotany + lúpané tekvicové semienka
Postup:
Na troške oleja krátko orestujeme nakrájanú cibuľu. Pridáme na väčšie kocky nakrájanú tekvicu a prelisovaný cesnak a krátko orestujeme. Zalejeme vodou, aby zakryla tekvicu (min 250ml, max ½ objemu hrnca). Dáme soľ a korenie.
Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 10 min. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.
Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme smotanu a 1 min povaríme.
Podávame s kopčekom kyslej smotany (nemusí byť) a tekvicovými semienkami.
Tip č.1
Napriek tomu, že takto pripravená polievka chutí celej mojej rodine, ja tam cítim jemne horkastú chuť. Ak by bol niekto taký citlivý ako ja :), môže tekvicu ošúpať. V takom prípade dobu varenia skrátim na 4 min.
Tip č.2
Keď kúpim nepražené lúpané tekvicové semienka, tak ich hodím na panvicu, pridám trošku olivového oleja a soľ. Krátko orestujem zo všetkých strán, kým jemne nesčervenajú. Sú krásne chrumkavé a polievku to zvýrazní.
Tip č.3
Semienka z tekvice hokkaido sú krásne, ale na praženie sa veľmi nehodia. Majú hrubú kožu a tenké jadierko.
Diskusná téma: *Hokkaido polievka
Neboli nájdené žiadne príspevky.