Kurací vývar

1 kurací chrbát

kuracie drobky/stehno/prsia

soľ, korenie

4 mrkvy

3 petrzleny

malý kaleráb

½ celeru

¼ mladého kelu

1 cibuľa

2 bielky

rezance do polievky

 

Postup:

Mäso vložíme do hrnca, pridáme vodu do 1/2 objemu hrnca, soľ a korenie.

Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 25 min. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.

Uvarené mäso vyberieme a do vývaru vložíme očistenú zeleninu. Ak je vody nad ½ objemu, vývar odoberieme. Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 5 min. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.

(Ak nemám čas, alebo mi nevadí, že vývar nie je číry, tak polievku len precedím cez sitko.)

 

Pre číry vývar, pozrite Tip č.1.

 

Podávame s nakrájaným mäsom, zeleninou a uvarenými rezancami.

 

Tip č.1

Uvarenú zeleninu vyberiem a vývar nechám vychladnúť, prípadne dolejem 1L studenej vody, vývar je dosť silný.

2 bielka a 1 dcl studenej rozšľahám vidličkou, vlejem do vlažnej polievky a premiešam. Pomaly privediem do varu a nechám 1 min prevariť (kým sa bielka vyzrážajú). Odstavím a precedím cez sitko vyložené plátnom (používam kus bavlnenej plienky). Vývar zostane krásne číry.

 

Tip č.2

Ak chcem viac vývaru (je dosť silný) a nečírim ho bielkami, vlejem do horúcej polievky 1L vriacej vody. Prevarím a precedím cez sitko.

 

 

 

 

Diskusná téma: *Kurací vývar

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok