Oprasila som môj tlakový hrniec a vyskúšala som tento recept. Je to najlepšia kapustnica, akú som kedy jedla. Dakujem
Vianočná kapustnica
(10-12 porcií)
1 kg bravčové stehno alebo plece
1/4 kg údená krkovička
1-2 údené klobásy na varenie
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 kg kyslej kapusty
3 ČL mletej červenej papriky
soľ, čierne korenie
olej
1 hrsť sušených hríbov (namočených)
1-2 chilli papričky (nemusí byť)
kyslá smotana na ozdobenie
Postup
Sušné hríby zalejeme vriacou vodou a necháme bokom. Na kocky nakrájanú cibuľu opražíme dozlatista na oleji. Mäso nakrájame na cca 2 cm hrubé kocky a pridáme k cibuli, rýchlo opražíme zo všetkých strán. Pridáme na kocky nakrájané údené mäso. Nakoniec krátko orestujeme prelisovaný cesnak a mletú červenú papriku a zalejeme vodou, aby zakryla mäso. Pridáme hríby aj s nálevom, chilli, soľ a korenie. Kapustu vyžmýkame, nakrájame a navrstvíme na mäso. Už nemiešame. Navrch položíme klobásu a zalejeme vodou do výšky cca 3 cm nad kapustu (max do 1/2 hrnca).
Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 10 min. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.
Ozdobíme kopčekom kyslej smotany.
Tip č.1
V tomto prípade ľutujem, že nemám väčší hrniec. Keďže pri polievke ho možem naplniť len do 1/2, nezmestí sa mi tam dosť vody. Riešim to tak, že kapustu zalejem vodou, len aby ju zakryla. Klobásu položím navrch (spraví sa v pare). Tým získam hustý základ. Keďže zvyknem ešte variť aj údené mäso vcelku zvlášť, týmto vývarom rozriedim hotovú kapustnicu podľa potreby. Ak nemám vývar, použijem vriacu vodu (je to v poriadku, kapustnica je dosť koncentrovaná :)).
Tip č.2
Schválne robím takéto veľké množstvo kapustnice. Ešte vriacu ju naplním do čistých zaváracích pohárov a poriadne uzavriem. Po vychladnutí dám do chladničky, kde to vydrží až do Silvestra (ak to dovtedy nezjeme :)). A v mrazničke aj 1 mesiac (tu pozor, plniť max 2 cm od vrchu).
Tip č.3
Vodu z kapusty nevylievam. Niekedy sa hodí na konci na dochutenie, pokiaľ kapustnica nie je dosť kyslá.