Recepty

Mäsovo-zeleninový príkrm

cca 50 g chudého mäsa (kuracie, morčacie, teľacie,...)

2 zemiaky (alebo 2PL prepláchnutej ryže) , 2 mrkvy, 1 petržlen (akákoľvek zelenina, uvedené druhy slúžia len na ilustráciu množstva)

Postup:

Do hrnca vložíme na väčsie kusy nakrájanú zeleninu, mäso a zalejeme cca 0,5 l vody.

Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 4 min. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.

(Prebytočný vývar zlejem a použijem napr. do polievky - škoda vyhodiť, obsahuje veľa živín).

Potom príkrm rozmixujeme (prelisujeme cez sitko, roztlačíme vidličkou – ako ste zvyknutí) a hneď rozdelíme do vysterilizovaných pohárikov.

Z uvedeného množstva výjde 2x cca 200ml porcia. Jednu môžeme po vychladení hneď podávať, druhú po vychladnutí na izbovú teplotu preložíme do chladničky. (Prípadný prebytok dám po vychladení do mrazničky alebo použijem na večeru. Ak príkrm mrazím, neplním pohárik až po okraj – pri zmrazovaní sa mierne zvýši objem príkrmu).

 

Tip č.1

Príkrm z chladničky – odoberiem cca 1/2 množstva, prevarím v malom hrnci alebo mikrovlnke, zmiešam so studeným zvyškom a mám akurátnu teplotu na podávanie.

 

Tip č.2

Príkrm z mrazničky – ráno vyberiem z mrazničky, uzatvorené vložím do hrnčeka so studenou vodou a nechám na kuchynskej linke. Cca 15 min pred podávaním celé prevarím (spojí sa vyzrážaná voda s tuhou časťou) a nechám vychladiť na potrebnú teplotu.

 

Tip č.3

Keď robím bezmäsitý príkrm, pridám do hotového jedla 1 čajovú lyžičku olivového oleja (kvôli vitamínom rozpustným v tuku :)).

 

Tip č.4

Ak mi zostane trochu príkrmu aj vývaru, použijem to ako polievočku na večeru. Len k tomu uvarím za 1PL drobných cestovín.

 

Tip č.5

Čerstvé mäso naporcujem na cca 50g časti. Jednotlivo zabalím do fresh fólie a dám spolu do 1 mraziaceho sáčku (Nemusím to potom hľadať po mrazničke :) a mám prehľad koľko porcií mi ešte zostalo). Pred varením netreba rozmrazovať.