Bravčová panenka na zelenine

(4-5 porcí)

800 g bravčovej panenky

50 g bielej údenej slaniny

1 cibuľa

4 mrkvy

2 petržleny

1/2 menšieho zeleru

1 bobkový list

1 PL plnotučnej horčice

200 ml smotany na varenie/šľahanie

soľ, čierne korenie

olej

citrónová šťava na dochutenie

(Solamyl na zahustenie)

 

Postup:

Na kocky nakrájanú cibuľu a slaninu opražíme dozlatista nana troške oleja. Mäso odblaníme, prekrojíme na polovicu (aby sa zmestilo do hrnca) a pridáme k cibuli. Rýchlo opražíme zo všetkých strán, nakoniec kratučko orestujeme horčicu. Pridáme na väčšie kusy nakrájanú zeleninu a zalejeme vodou tak, aby takmer zakryla zeleninu (min 250ml). Pridáme bobkový list, soľ a korenie.

Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 20 min. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.

Mäso vyberieme, zabalíme do alobalu a necháme odležať. Vyberieme bobkový list a všetko rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Pridáme smotanu a privedieme do varu na par sekúnd. Odstavíme a dochutíme citrónovou šťavou.

Mäso nakrájame a podávame s omáčkou a knedľou.

 

Tip

Ak chcem hustejšiu omáčku, rozmiešam v troške vody 1PL Solamylu, vlejem do omáčky a za stáleho miešania nechám 1 min prevariť.