Bravčová panenka na zelenine
800 g bravčovej panenky
50 g bielej údenej slaniny
1 cibuľa
4 mrkvy
2 petržleny
1/2 menšieho zeleru
1 bobkový list
1 PL plnotučnej horčice
200 ml smotany na varenie/šľahanie
soľ, čierne korenie
olej
citrónová šťava na dochutenie
(Solamyl na zahustenie)
Postup:
Na kocky nakrájanú cibuľu a slaninu opražíme dozlatista nana troške oleja. Mäso odblaníme, prekrojíme na polovicu (aby sa zmestilo do hrnca) a pridáme k cibuli. Rýchlo opražíme zo všetkých strán, nakoniec kratučko orestujeme horčicu. Pridáme na väčšie kusy nakrájanú zeleninu a zalejeme vodou tak, aby takmer zakryla zeleninu (min 250ml). Pridáme bobkový list, soľ a korenie.
Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 20 min. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.
Mäso vyberieme, zabalíme do alobalu a necháme odležať. Vyberieme bobkový list a všetko rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Pridáme smotanu a privedieme do varu na par sekúnd. Odstavíme a dochutíme citrónovou šťavou.
Mäso nakrájame a podávame s omáčkou a knedľou.
Tip
Ak chcem hustejšiu omáčku, rozmiešam v troške vody 1PL Solamylu, vlejem do omáčky a za stáleho miešania nechám 1 min prevariť.