Hlivový perkelt

(3-4 porcie)

350 g hlivy ustricovej

½ malej cibule

1 strúčik cesnaku

1 ČL mletej červenej papriky

štipka drvenej rasce

½ bobkového listu

soľ, korenie

olej

kyslá smotana na ozdobenie

(Solamyl)

 

Postup

Hlivu opláchneme, klobúčiky nakrájame na 1cm pásiky a tuhšie hlúbiky rozmixujeme s troškou vody na pyré. Na kocky nakrájanú cibuľu opražíme dozlatista na oleji. Pridáme hlivu, cesnak, červenú papriku a rascu. Kratučko orestujeme a zalejeme vodou, cca 1 cm nad hlivu (min 250 ml). Pridáme hlivové pyré, bobkový list, soľ a korenie.

Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 20 min. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.

 

Podávame s kyslou smotanou a cestovinami (výborné sú špecle).

 

Tip č. 1

Ak chcem hustejšiu šťavu, rozmiešam v troške vody 1PL Solamylu, vlejem do perkeltu a za stáleho miešania nechám 1 min prevariť.

 

Tip č. 2

Ak máte radi chrumkavejšiu hlivu, môžete skrátiť čas na 10 - 15 min.