Hlivový perkelt
(3-4 porcie)
350 g hlivy ustricovej
½ malej cibule
1 strúčik cesnaku
1 ČL mletej červenej papriky
štipka drvenej rasce
½ bobkového listu
soľ, korenie
olej
kyslá smotana na ozdobenie
(Solamyl)
Postup
Hlivu opláchneme, klobúčiky nakrájame na 1cm pásiky a tuhšie hlúbiky rozmixujeme s troškou vody na pyré. Na kocky nakrájanú cibuľu opražíme dozlatista na oleji. Pridáme hlivu, cesnak, červenú papriku a rascu. Kratučko orestujeme a zalejeme vodou, cca 1 cm nad hlivu (min 250 ml). Pridáme hlivové pyré, bobkový list, soľ a korenie.
Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 20 min. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.
Podávame s kyslou smotanou a cestovinami (výborné sú špecle).
Tip č. 1
Ak chcem hustejšiu šťavu, rozmiešam v troške vody 1PL Solamylu, vlejem do perkeltu a za stáleho miešania nechám 1 min prevariť.
Tip č. 2
Ak máte radi chrumkavejšiu hlivu, môžete skrátiť čas na 10 - 15 min.