*Hovädzie kocky na víne

(5-6 porcií)

800 g hovädzieho stehna

1 cibuľa

100 ml červeného suchého vína

200 ml paradajkového pyré

1 byľka čerstvého rozmarínu (alebo 1/2 ČL sušený)

1 ČL mletej červenej papriky

soľ, čierne korenie

olej

(Solamyl na zahustenie)

 

Postup:

Na kocky nakrájanú cibuľu opražíme do zlatista na oleji. Mäso nakrájame na cca 1 cm hrubé rezne (proti vláknu), tie na 2 cm kocky a pridáme k cibuli.Rýchlo opražíme zo všetkých strán, pridáme mletú červenú papriku, rozmarín, soľ a korenie. Zalejeme vínom a paradajkovým pyré.

Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 1 hod. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.

Ak treba zahustíme Solamylom, rozmiešaným v troške vody. Necháme 1 min. prevariť.

 

Podávame s knedľou.

 

Tip

S kvalitou hovädzieho mäsa v našich obchodoch je to problematické. Pokiaľ nemám mäso z mladého zvieraťa, predĺžim čas varenia na 1,5 hod.

Pomôže aj odležanie mäsa v chladničke. Mäso nakrájam podľa potreby, premiešam s olejom, dám do uzatvárateľnej nádoby a nechám v chladničke 1 - 2 dni. Pozor, nesoliť! (pustilo by šťavu).