*Hovädzie kocky na víne
800 g hovädzieho stehna
1 cibuľa
100 ml červeného suchého vína
200 ml paradajkového pyré
1 byľka čerstvého rozmarínu (alebo 1/2 ČL sušený)
1 ČL mletej červenej papriky
soľ, čierne korenie
olej
(Solamyl na zahustenie)
Postup:
Na kocky nakrájanú cibuľu opražíme do zlatista na oleji. Mäso nakrájame na cca 1 cm hrubé rezne (proti vláknu), tie na 2 cm kocky a pridáme k cibuli.Rýchlo opražíme zo všetkých strán, pridáme mletú červenú papriku, rozmarín, soľ a korenie. Zalejeme vínom a paradajkovým pyré.
Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 1 hod. Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.
Ak treba zahustíme Solamylom, rozmiešaným v troške vody. Necháme 1 min. prevariť.
Podávame s knedľou.
Tip
S kvalitou hovädzieho mäsa v našich obchodoch je to problematické. Pokiaľ nemám mäso z mladého zvieraťa, predĺžim čas varenia na 1,5 hod.
Pomôže aj odležanie mäsa v chladničke. Mäso nakrájam podľa potreby, premiešam s olejom, dám do uzatvárateľnej nádoby a nechám v chladničke 1 - 2 dni. Pozor, nesoliť! (pustilo by šťavu).