Mäsové guľky v rajčinovej omáčke

(6-8 porcií)

800 g mletého bravčového mäsa

1 hrnček varenej guľatozrnnej ryže alebo ½ hrnčeka nevarenej prepláchnutej ryže

1 vajce

1 menšia cibuľa

2 strúčiky cesnaku

1 ČL mletej červenej papriky

1 ČL majoránky

2x 500g rajčinové pyré

1 byľka rozmarínu (nemusí byť)

2 PL cukru

soľ, korenie

 

Postup

Mleté mäso zmiešame s ryžou, najemno nakrájanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, vajcom a koreninami. Do hrnca nalejeme 1 L vody a rajčinové pyré. Pridáme soľ, korenie, cukor a rozmarín. Privedieme do varu.

Z mäsovej zmesi robíme menšie guľky a vkladáme do vriacej omáčky.

Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 4 min. (v prípade nevarenej ryže 7 min.). Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.

 

Podávame so zemiakmi alebo knedľou.

 

Pozn.

Nevarená ryža zväčší svoj objem a pohltí časť tekutiny. Pokiaľ nezjete naraz všetky porcie, treba počítať s tým, že neskôr sa už guľky rozpadajú a omáčka je dosť hustá. Na chuti to však nič nemení :)

 

Tip č.1

Guľky robievam aj bez ryže. Vtedy pridám do zmesi 1 dcl vody a podľa potreby zahustím strúhankou (guľky sú potom jemnejšie).