Mäsové guľky v rajčinovej omáčke
(6-8 porcií)
800 g mletého bravčového mäsa
1 hrnček varenej guľatozrnnej ryže alebo ½ hrnčeka nevarenej prepláchnutej ryže
1 vajce
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 ČL mletej červenej papriky
1 ČL majoránky
2x 500g rajčinové pyré
1 byľka rozmarínu (nemusí byť)
2 PL cukru
soľ, korenie
Postup
Mleté mäso zmiešame s ryžou, najemno nakrájanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, vajcom a koreninami. Do hrnca nalejeme 1 L vody a rajčinové pyré. Pridáme soľ, korenie, cukor a rozmarín. Privedieme do varu.
Z mäsovej zmesi robíme menšie guľky a vkladáme do vriacej omáčky.
Natlakujeme hrniec na druhý krúžok a varíme 4 min. (v prípade nevarenej ryže 7 min.). Odstavíme a necháme samovoľne odtlakovať.
Podávame so zemiakmi alebo knedľou.
Pozn.
Nevarená ryža zväčší svoj objem a pohltí časť tekutiny. Pokiaľ nezjete naraz všetky porcie, treba počítať s tým, že neskôr sa už guľky rozpadajú a omáčka je dosť hustá. Na chuti to však nič nemení :)
Tip č.1
Guľky robievam aj bez ryže. Vtedy pridám do zmesi 1 dcl vody a podľa potreby zahustím strúhankou (guľky sú potom jemnejšie).